Vanessa Place & Robert Fitterman : Notater om konceptualismer


Notater om konceptualismer blev oprindeligt udgivet i 2009 på Ugly Duckling Presse og er skrevet af de to toneangivende praktikere og teoretiker indenfor feltet konceptuel litteratur Vanessa Place og Robert Fitterman. Bogen er en montage eller samling af notater, aforismer, citater og undersøgelser af konceptuel skrift, en betegnelse som blev brugt første gang i 2003 i titlen The UbuWeb Anthology of Conceptual Writing. Den konceptuelle litteratur er endnu i sin vorden, eller en evig vorden er måske dens natur, i hvert tilfælde er den konceptuelle litteratur karakteristisk ved en krøllet kronologi og som Craig Dworkin bemærker i introduktion til den danske oversættelse, "så betyder det, at Notater simultant skabte det felt, den gav sig ud for at beskrive, idet bogen omformer det emne, som den tilsyneladende kommenterer så køligt."

"Notater om konceptualismer er i sig selv et konceptuelt kunstværk – et passende manifest til det enogtyvende århundrede, der legende genbruger det forrige århundredes tradition for at skrive kunstneriske manifester, fra Marinettis Ord i frihed og Tristan Tzaras Monsieur Antipyrine til Language-poesiens manifester, som f.eks. Ron Sillimans Den ny sætning eller Lyn Hejinians The Rejection of Closure. Dette spændende udvalg af nummererede (eller rettere fejlnummererede) “notater, aforismer, citater og undersøgelser af konceptuel skrift”, som Vanessa Place og Robert Fitterman har samlet i denne fremragende lille bog, klinger af stor autoritet – eller gør det? Næsten alle udsagn i bogen kan vendes, modsiges eller i det mindste udfordres."
– fra Marjorie Perloffs forord til den danske oversættelse.


NOTATER OM KONCEPTUALISMER
Vanessa Place & Robert Fitterman
Edition After Hand

oversat af Lene Asp & Henrik Majlund Toft
introduceret af Marjorie Perloff & Craig Dworkin

form: Mathias Kokholm
tryk: Specialtrykkeriet Viborg
isbn: 978-87-90826-14-7
1. udg. 1. oplag.
68 sider, 160 kr. 

Notater om konceptualismer er oversat af Lene Asp og Henrik Majlund Toft efter Notes on Conceptualisms (Ugly Duckling Presse, New York, 2010).

Marjorie Perloff og Craig Dworkins introducerende essays er skrevet specifikt til denne danske oversættelse.


Notater om konceptualismer udgives samtidig med bogen Andersens Wank af Vanessa Place i forbindelse med seminaret Seminar om konceptualismer, som afholdes på Forfatterskolen [København, 22. februar 2012]. Seminaret har modtaget støtte fra Nordisk Kulturfond & Statens Kunstråd.